Jesteś tutaj: Home Porady i inspiracje Choroby

Choroby

Wybierz rozdział, by przeczytać opis poszczególnych chorób:

A-F                       G-M                       N-P                    R-Z

Kanciasta plamistość

Kanciasta plamistość Image

Kanciasta plamistość- Jedna z najgroźniejszych chorób ogórka, a także innych warzyw dyniowatych (dynia, melon, kabaczek, cukinia). Doprowadza do przedwczesnego zamierania liści. Gdy objawy wystąpią na owocach dochodzi do ich gnicia. Pierwszymi objawami są pojawiające się po obfitych opadach deszczu, drobne, jasne plamki. Plamy są wodniste i lekko przeświecające. W miarę rozwoju choroby tkanka w obrębie plam zamiera i po wyschnięciu wykrusza się. Powstają na liściach kanciaste dziurki stąd nazwa choroby. Na owocach z kolei pojawiają się okrągłe lekko wgłębione plamy, które w miarę rozwoju choroby pękają. Przez pęknięcia wnikają inne mikroorganizmy powodujące dalsze gnicie owoców również po zbiorze. Bakteria może przetrwać w glebie do 2 lat, dlatego jeżeli choroba wystąpi w ogrodzie lub na działce należy nie uprawiać w tym samym miejscu warzyw dyniowatych przez co najmniej 3 lata.

Zwalczanie: Curzate CU 49,5 WP / Miedzian 50 WP / Miedzian Extra 350 SC

„Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.”

Kanciasta plamistość

Kanciasta plamistość Image

Kanciasta plamistość- Jedna z najgroźniejszych chorób ogórka, a także innych warzyw dyniowatych (dynia, melon, kabaczek, cukinia). Doprowadza do przedwczesnego zamierania liści. Gdy objawy wystąpią na owocach dochodzi do ich gnicia. Pierwszymi objawami są pojawiające się po obfitych opadach deszczu, drobne, jasne plamki. Plamy są wodniste i lekko przeświecające. W miarę rozwoju choroby tkanka w obrębie plam zamiera i po wyschnięciu wykrusza się. Powstają na liściach kanciaste dziurki stąd nazwa choroby. Na owocach z kolei pojawiają się okrągłe lekko wgłębione plamy, które w miarę rozwoju choroby pękają. Przez pęknięcia wnikają inne mikroorganizmy powodujące dalsze gnicie owoców również po zbiorze. Bakteria może przetrwać w glebie do 2 lat, dlatego jeżeli choroba wystąpi w ogrodzie lub na działce należy nie uprawiać w tym samym miejscu warzyw dyniowatych przez co najmniej 3 lata.

Zwalczanie: Curzate CU 49,5 WP / Miedzian 50 WP / Miedzian Extra 350 SC

„Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.”