Luty w ogrodzie

OGRÓD UŻYTKOWY

 
 

Warzywnik

  • Rozpoczynamy produkcję rozsady warzyw wczesnych (por, cebula, kapusty) oraz warzyw ciepłolubnych. Materiał siewny wysiewamy do ZIEMI DO WYSIEWU I PIKOWANIA, i okrywamy folią. Początkowo najodpowiedniejsza temperatura to 20-22ᵒC, przy dość wilgotnym, ale nie mokrym podłożu, później można ją obniżyć do ok. 16-18ᵒ Zamiast przykrywania folią do produkcji rozsady warto wykorzystać miniszklarenki.
  • Wysiewany materiał siewny należy zaprawić ZAPRAWĄ NASIENNĄ T 75 DS/WS przed wysiewem, co ochroni siewki przed zgorzelą siewek.
  • Przygotowujemy ciepły inspekt w miejscu, które było zabezpieczone zimą przed przemarznięciem. Tradycyjnie jako podkładu grzejnego używa się świeżego obornika, jednak można też wykorzystać kompost, dodając do niego preparat PRYZMATIX, zawierający szczepy bakterii. Ewentualnie można zastosować OBORNIK GRANULOWANY jednak w tym wypadku należy również zastosować.
  • Do ciepłego inspektu na przełomie lutego i marca można wysiać nasiona sałaty lub wysadzić przygotowaną wcześniej rozsadę sałat czy rokietty siewnej (rukoli) lub roszponki.
  • Kupując nasiona zwracajmy uwagę na oznaczenia na torebkach – F1 oznacza odmiany heterozyjne tj. niepowtarzające swoich cech, a więc nienadające się do pozyskania z nich nasion w nadchodzącym sezonie. Wiele oznaczeń określa odporność lub tolerancję na niektóre choroby, zwłaszcza u odmian pomidora, ogórka czy papryki lub sałaty.

 

Sad

  • Sprawdźmy sadzonki zdrewniałe, które pozyskaliśmy jesienią. Trociny, w których są przechowywane, powinny być lekko wilgotne, ale nie mokre. Bywają one zjadane przez gryzonie, więc można je zabezpieczyć siatką z tworzywa lub metalową.
  • Zasuszone mumie na drzewach owocowych, to miejsce zimowania Monilinia frucicola czyli moniliozy (brunatnej zgnilizny drzew ziarnkowych i pestkowych) – należy je usuwać i niszczyć (także te, które opadły na glebę), w żadnym wypadku nie wolno wyrzucać na kompost.
  • Rozpoczynamy cięcia drzew i krzewów najbardziej odpornych na mróz tj. minimum kilkuletnie jabłonie, czarne i czerwone porzeczki, najlepiej pod koniec miesiąca lub na przełomie stycznia i lutego.

OGRÓD OZDOBNY

 
 

Trawnik

  • Rosnące na obrzeżach trawnika trawy ozdobne należy teraz przyciąć, bowiem ich kwiatostany przestają już być ozdobą, zaś późniejsze przycięcie może uszkodzić nowe przyrosty.

 

Rośliny kwitnące

  • Produkujemy rozsady roślin jednorocznych zwłaszcza tych długo kiełkujących, o długim okresie wegetacji tj. petunia, lobelia, werbena, lwia paszcza. Można je wysiewać do ZIEMI DO WYSIEWU I PIKOWANIA, a następnie przykryć folią. Najodpowiedniejsza temperatura to 20-25ᵒC, przy utrzymanej stałej wilgotności podłoża.
  • Sprawdźmy stan osłon na roślinach – niektóre wskutek np. wiatru mogły się pozsuwać, co może prowadzić do ich przemarznięcia.
 

Drzewa i krzewy

  • Rośliny zimozielone nadal podlewamy w czasie odwilży i braku śniegu, bowiem transpiracja może doprowadzić do gwałtownego spadku turgoru, a konsekwencją może być usychanie roślin na wiosnę.
  • Odmładzanie żywopłotów liściastych poprzez ich przycinanie ma na celu ich odpowiednie uformowanie i gęstość. Zimą przycinamy je nisko, później w czasie wegetacji przycinamy nowe przyrosty o połowę.

W DOMU

 
 

Balkony i tarasy

  • Rośliny zimujące w chłodnych pomieszczeniach można w lutym, pod koniec okresu spoczynku, przyciąć (fuksja, bugenwilla czy oleander pospolity), usuwając uszkodzone i suche pędy, a zdrowe, jeżeli są przerośnięte, warto skrócić nawet o połowę ich długości w praktyce o 3 lub 4 oczka. Później warto je już przenieść do cieplejszego, jasnego pomieszczenia. Można także zastosować ASAHI SL lub GOTEO REGENERATOR co poprawi kondycję ewentualnie osłabionych roślin.
  • Nadal podlewamy rośliny w donicach w czasie odwilży.

 

Rośliny doniczkowe

  • Kwiaty doniczkowe w lutym kończą okres spoczynku, dlatego pod koniec miesiąca można je zasilać nawozami przeznaczonymi dla nich, stosując dawki niższe niż zalecane. Warto sięgnąć po nawozy dedykowane różniące się proporcjami makroelementów NPK (azotu, fosforu i potasu).