Jesteś tutaj: Home Środki ochrony roślin Grzybobójcze

Grzybobójcze

Switch 62,5 WG

Switch 62,5 WG Image

Środek grzybobójczy, koncentrat w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu wgłębnym i kontaktowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w zwalczaniu chorób grzybowych jabłoni, gruszy, pigwy, czereśni, wiśni, śliwy, moreli, brzoskwini, nektarynki, truskawek, maliny, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, borówki amerykańskiej, żurawiny, winorośli, fasoli szparagowej, fasoli na zbiór świeżych nasion, fasoli na suche nasiona, grochu zwyczajnego na świeże nasiona, grochu siewnego cukrowego, grochu jadalnego na suche nasiona, łubinu białego, łubinu żółtego, łubinu wąskolistnego, cebuli, szalotki, czosnku, cebuli z dymki, szczypiorku, salsefii, selera korzeniowego, marchwi, pietruszki korzeniowej, pasternaka, buraka ćwikłowego, chrzanu, brukwi, rzepy oraz uprawianych w gruncie, pod osłonami i w szklarni selera naciowego,cykorii sałatowej, endywii, botwinki, szpinaku, sałat liściowych i sałąt głowiastych, roślin zielarskich i roślin ozdobnych oraz uprawianych pod osłonami i w szklarni pomidora, ogórka, bakłażana, cukinii, papryki. Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.

 

 

Zawartość substancji czynnych:
cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) – 375 g w 1 kg środka (37,5%).
fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) – 250 g w 1 kg środka (25%).

Opakowania: 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100g

Uprawa Choroba Dawkowanie Karencja
jabłoń gorzka zgnilizna, szara pleśń 7,5 g/100 m2/6 l wody 3 dni
truskawka szara pleśń 8 g/100 m2/6-8 l wody
malina szara pleśń,
zamieranie pędów maliny
8-10 g/100 m2/7-10 l wody 7 dni
fasola szparagowa szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza fasoli 8-10 g/100 m2/
7 l wody
15 dni
groch zielony szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza
czereśnia, wiśnia, śliw brunatna zgnilizna drzew pestkowych 6-10g/100m2/6-15 l wod 7 dni
morela, brzoskwinia, nektarynka 6-9 g/100 m2/
3-15 l wody
grusza, pigwa szara pleśń, gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna, brunatna zgnili 7, 5g-10 g/100 m2/
3-15 l wody
3 dni
truskawka antraknoza 8 g/100 m2/6-8 l wody 7 dni (truskawka 3 dni)

 

malina 8-10g/100m2/7-10 l wody
jeżyna antraknoza, szara pleśń, zamieranie pędów 8-10 g/100 m2/
7-10  l wody
porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza 8-10 g/100 m2/
5-20 l wody
borówka amerykańsk

żurawina

szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów
winorośl szara pleśń,
infekcje wtórnych patogenów, nekrozy kory winorośli
12 g/100 m2/4-10 l wody 21 dni
groch siewny cukrowy (na strąki) zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza 8-10 g/100 m2/7 l wody 15 dni
groch na świeże nasiona zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy
fasola na świeże nasiona, bób zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza
fasola na suche nasiona, groch na suche nasiona, łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza 10 g/100 m2/4-8 l wody  

28 dni

marchew, pietruszka korzeniowa, pasterna, burak ćwikłowy, chrz, brukiew, rzepa, salsefi szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza 8 g/100 m2/3-10 l wody  

7 dni

seler naciowy
(w gruncie i pod osłon
szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
8 g/100 m2/6 l wody 14 dni
seler korzeniowy
(w gruncie i pod osłon
10 g/100 m2/4-6 l wody
cebula, szalotka, czosnek (w gruncie) zgnilizna szyjki cebuli, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń 10g/100m2/3-10l wody
cebula z dymki w gru zgnilizna twardzikowa,
szara pleśń
10 g/100 m2/3-10 l wody 14 dni
szczypiorek w gruncie 8 g/100 m2/3-10 l wody
pomidor pod osłonami szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
10 g/100 m2/
10-12 l wody
3 dni
cukinia, ogórek (pod osłonami i w szklarni) szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
10 g/100 m2/2-15 l wody
papryka, bakłażan (pod osłonami i w szklarni) 10 g/100 m2/8-15 l wody
sałata głowiasta
i liściowa, cykoria sałatowa, endywia, botwinka, szpinak, zioła (w gruncie, pod osłonami i w szklarni)
6 g/100 m2/3-10 l wody
rośliny ozdobne
(w gruncie, pod osłonami i w szklarni)
szara pleśń, infekcje wtórne patogenów, zamieranie pędów
i kwiatów powodowanych przez brunatną zgniliznę drzew pestk
10 g/100 m2/5-12 l wody 7 dni

Switch 62,5 WG

Switch 62,5 WG Image

Środek grzybobójczy, koncentrat w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu wgłębnym i kontaktowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w zwalczaniu chorób grzybowych jabłoni, gruszy, pigwy, czereśni, wiśni, śliwy, moreli, brzoskwini, nektarynki, truskawek, maliny, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, borówki amerykańskiej, żurawiny, winorośli, fasoli szparagowej, fasoli na zbiór świeżych nasion, fasoli na suche nasiona, grochu zwyczajnego na świeże nasiona, grochu siewnego cukrowego, grochu jadalnego na suche nasiona, łubinu białego, łubinu żółtego, łubinu wąskolistnego, cebuli, szalotki, czosnku, cebuli z dymki, szczypiorku, salsefii, selera korzeniowego, marchwi, pietruszki korzeniowej, pasternaka, buraka ćwikłowego, chrzanu, brukwi, rzepy oraz uprawianych w gruncie, pod osłonami i w szklarni selera naciowego,cykorii sałatowej, endywii, botwinki, szpinaku, sałat liściowych i sałąt głowiastych, roślin zielarskich i roślin ozdobnych oraz uprawianych pod osłonami i w szklarni pomidora, ogórka, bakłażana, cukinii, papryki. Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.

 

 

Zawartość substancji czynnych:
cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) – 375 g w 1 kg środka (37,5%).
fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) – 250 g w 1 kg środka (25%).

Opakowania: 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100g

Uprawa Choroba Dawkowanie Karencja
jabłoń gorzka zgnilizna, szara pleśń 7,5 g/100 m2/6 l wody 3 dni
truskawka szara pleśń 8 g/100 m2/6-8 l wody
malina szara pleśń,
zamieranie pędów maliny
8-10 g/100 m2/7-10 l wody 7 dni
fasola szparagowa szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza fasoli 8-10 g/100 m2/
7 l wody
15 dni
groch zielony szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza
czereśnia, wiśnia, śliw brunatna zgnilizna drzew pestkowych 6-10g/100m2/6-15 l wod 7 dni
morela, brzoskwinia, nektarynka 6-9 g/100 m2/
3-15 l wody
grusza, pigwa szara pleśń, gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna, brunatna zgnili 7, 5g-10 g/100 m2/
3-15 l wody
3 dni
truskawka antraknoza 8 g/100 m2/6-8 l wody 7 dni (truskawka 3 dni)

 

malina 8-10g/100m2/7-10 l wody
jeżyna antraknoza, szara pleśń, zamieranie pędów 8-10 g/100 m2/
7-10  l wody
porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza 8-10 g/100 m2/
5-20 l wody
borówka amerykańsk

żurawina

szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów
winorośl szara pleśń,
infekcje wtórnych patogenów, nekrozy kory winorośli
12 g/100 m2/4-10 l wody 21 dni
groch siewny cukrowy (na strąki) zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza 8-10 g/100 m2/7 l wody 15 dni
groch na świeże nasiona zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy
fasola na świeże nasiona, bób zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza
fasola na suche nasiona, groch na suche nasiona, łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza 10 g/100 m2/4-8 l wody  

28 dni

marchew, pietruszka korzeniowa, pasterna, burak ćwikłowy, chrz, brukiew, rzepa, salsefi szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza 8 g/100 m2/3-10 l wody  

7 dni

seler naciowy
(w gruncie i pod osłon
szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
8 g/100 m2/6 l wody 14 dni
seler korzeniowy
(w gruncie i pod osłon
10 g/100 m2/4-6 l wody
cebula, szalotka, czosnek (w gruncie) zgnilizna szyjki cebuli, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń 10g/100m2/3-10l wody
cebula z dymki w gru zgnilizna twardzikowa,
szara pleśń
10 g/100 m2/3-10 l wody 14 dni
szczypiorek w gruncie 8 g/100 m2/3-10 l wody
pomidor pod osłonami szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
10 g/100 m2/
10-12 l wody
3 dni
cukinia, ogórek (pod osłonami i w szklarni) szara pleśń,
zgnilizna twardzikowa
10 g/100 m2/2-15 l wody
papryka, bakłażan (pod osłonami i w szklarni) 10 g/100 m2/8-15 l wody
sałata głowiasta
i liściowa, cykoria sałatowa, endywia, botwinka, szpinak, zioła (w gruncie, pod osłonami i w szklarni)
6 g/100 m2/3-10 l wody
rośliny ozdobne
(w gruncie, pod osłonami i w szklarni)
szara pleśń, infekcje wtórne patogenów, zamieranie pędów
i kwiatów powodowanych przez brunatną zgniliznę drzew pestk
10 g/100 m2/5-12 l wody 7 dni